“Horen wat jij vertelt”
Specialisatie Trauma
Haptotherapie bij traumatische hechting, Trauma en (Complexe) Post Traumatische Stress Syndroom:
Wanneer je niet kon ontsnappen aan bedreigende omstandigheden kunnen deze herinneringen vast komen te zitten in het lichaam. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om een ernstig ongeluk, (aanhoudend en langdurig) misbruik en mishandeling, verwaarlozing, het getuige zijn van geweld of het moeten ondergaan van veelvuldige pijnlijke medische handelingen.
Trauma is meer dan een gebeurtenis uit het verleden. We dragen het met ons mee en het beïnvloedt vaak ons dagelijks leven. Haptotherapie kan hulp bieden bij het weer in contact komen met het lichaam, daar waar het leed is opgeslagen, om zo weer vertrouwen in jezelf te ontwikkelen en je op je gemak te voelen in het contact met anderen.
In therapie is veiligheid een eerste vereiste. Samen met de therapeut kun je onderzoeken wat daar voor nodig is om vandaaruit de weg te gaan verkennen naar het trauma. Eigen regie en ook het herkennen en aangeven van grenzen is daarbij van belang.
Als er voldoende vertrouwen is, kan er ruimte ontstaan voor verwerking van het trauma. We kunnen de geschiedenis niet wissen, maar we hebben wel het vermogen om het een passende plek te geven in ons leven, zodat we niet meer automatisch weg hoeven te gaan van de pijn maar weer stevigheid en vertrouwen kunnen ervaren. Van daaruit kunnen we tijd en ruimte maken voor rouwen en delen van emoties.
Herstel kan plaatsvinden door het maken van verbinding met het lichaam en daarmee met jezelf, anderen weer gaan vertrouwen; waardoor het dagelijkse leven weer kan worden opgepakt en het ervaren van plezier en levenslust weer beter mogelijk is.
Het kan nodig zijn om samen te werken met een andere hulpverlener; te denken valt aan een psycholoog of psychotherapeut. Dit gaat altijd in overleg.